TOBB ETÜ'den etkinlikler, Ankara'dan haberler falan fişmekan...

5 Aralık 2010 Pazar

ODTÜ'de Söyleşi: Zeki Demirkubuz

Tarih: Çarşamba, 8 Aralık  · 3:30pm - 6:30pm
Mekan: ODTÜ, İnşaat Mühendisliği Bölümü K1 Binası DR1 Amfisi


***
ODTÜ'den haber var:


"ODTÜ IACES ve KÖPRÜ Gruplarının öncülüğünde gerçekleşen "1 Tuğla 1 Kitap" projesi kapsamında Adıyaman'da bir kütüphane kurulması planlanıyor. Bu kapsamda düzenlenecek olan söyleşimizde konuğumuz başarılı yönetmen Zeki Demirkubuz."


Ayrıntılar: http://www.facebook.com/event.php?eid=180935041917491


***
Zeki Demirkubuz Kimdir ?

Zeki Demirkubuz 1964 yılında Isparta’da doğdu. Orta okulu Isparta’da, Gönen Öğretmen Okulu’nda bitirdikten sonra İstanbul’a yerleşti. Liseye İstanbul’da başladıysa da ilk sömestirden sonra okulu bırakarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı. Solcu bir siyasi örgüte üye olduğu için 1980 darbesinden sonra üç yıl hapis cezasına mahkum oldu. Hapishane yıllarında edebiyata ilgi duymaya başlayan Demirkubuz, yazmaya başladı. Dostoyevski’nin, özellikle Suç ve Ceza’nın, üzerindeki kalıcı etkileri o yıllarda oluştu.

Tahliyesinden sonra Anadolu’nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı. Askerliğini erteleyebilmek için okula dönmeye karar verdi ve liseyi dışarıdan bitirerek İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne girdi. Sinemaya 1986 yılında Zeki Ökten’in asistanlığını yaparak başladı. İlk uzun filmi C Blok’u (1994) çekene kadar çeşitli yönetmenlerin asistanlığını yaptı. C Blok’tan sonra Demirkubuz, kendi senaryolarını yazan bağımsız bir yönetmen olarak çalışmaya devam etti. Uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler, Demirkubuz’u Venedik Film Festvali’nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet’le tanıdılar. Demirkubuz’un üçüncü filmi olan Üçüncü Sayfa, Türkiye’deki film festivallerinin yanı sıra Locarno ve Rotterdam Film Festivalleri de dahil olmak üzere Avrupa’da yapılan çok sayıda film festivalinde gösterildi. Bu dönemde Zeki Demirkubuz “Karanlık Üzerine Öyküler” adını verdiği üçlemesinin çalışmalarına başladı. Üçlemenin ilk iki filmi, Yazgı (2001) ve İtiraf (2001), 2002 yılında Cannes Film Festivalinin “Un Certain Regard” bölümünde gösterildi. Üçlemesini başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası’yla (2003) tamamlayan Demirkubuz, daha sonra Masumiyet’in başlangıç öyküsünü anlatan Kader’i çekti. (2006). Demirkubuz’un son filmi 2009 yılında gösterime giren Kıskanmak’tır.

Filmografi
C Blok (1994)
Masumiyet (1997)
Üçüncü Sayfa (1999)
Yazgı (2001)
İtiraf (2001)
Bekleme Odası (2003)
Kader (2006)
Kıskanmak (2009)

4 yorum:

  1. Hımm....Dışarıdan katılım söz konusu oluyor mu?
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. Tabi olabiliyor. Sanıyorum söyleşi için gelindiğini bildirmek yeterli. Biz de TOBB ETÜ olarak davet edildik. O yüzden sorun çıkacağını düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Yaşasın ayarlayabilirsem bende geleceğim:)))Kapıda almazlarsa ararım artık sizi:)

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir paylaşım olmuş çok teşşekkürler Toshiba lcd olarak blogunuzu takip edeceğiz.

    YanıtlaSil